Spelletjes met helium ballonnen

Er zijn heel veel spelletjes te bedenken met helium ballonnen. Hieronder worden een aantal beschreven, die elk feest nog mooier, gezelliger en spectaculairder maken.

Lintje trekken
Met lintje trekken kun je net als bij het oudhollandse strootje trekken bepalen wie er als eerste aan de beurt is. Er worden minimaal evenveel ballonnen gevuld als het aantal personen dat aanwezig is. Aan elke ballon wordt een lintje met een verschillende lengte bevestigd. Iedere persoon krijgt nu een ballon. Het kind dat de ballon met het langste lint heeft, wint een prijsje of mag als eerste iets doen.

Omgekeerd volleybal
Omgekeerd volleybal is superleuk om bij kinderfeestjes te doen. Dit spel leidt tot grote hilariteit. Er dient een lint of een net te worden gespannen op heuphoogte van de spelers. De groep kinderen wordt in twee gelijkwaardige teams verdeeld. Aan beide zijden van het net/lint komt een team te staan. De ballon dient onder het net/lint door te worden geslagen. Een team scoort een punt, wanneer de heliumballon het plafond aan de kant van de tegenstander raakt. Je maakt het spelletje nog spectaculairder, wanneer je gebruik maakt van twee of meer heliumballonnen. TIP: bevestig een lint aan de ballon, zodat jij of de spelers zelf de ballon weer eenvoudig van het plafond kunnen halen.

Puzzelspel
De "puzzel" is een educatief spelletje. Een voorwaarde om dit spel te kunnen spelen is, dat de deelnemende kinderen kunnen lezen. Je kunt de puzzel spelen met een woord, meerdere woorden(zin) of met een gezegde. Je kiest een moeilijkheidsgraad die past bij de leeftijd van de kinderen. Het woord wordt opgedeeld in letters en het gezegde wordt opgedeeld in woorden. Je schrijft op elke ballon een letter of woord. Aan elke heliumballon bevestig je een lintje, vervolgens verspreid je de ballonnen door de kamer. De kinderen kunnen individueel of in groepen werken. Het is nu de bedoeling dat het kind of de groep de oplossing die op de ballonnen te vinden is, in de goede volgorde hangt. Het puzzelspel krijgt een extra dimensie, wanneer de lintjes een lengte hebben waarbij de kinderen moeten springen om een ballon te kunnen pakken.

Bokje spring estafette
De "heliumballon bokje spring estafette" is een leuk en veiliger alternatief voor het echte bokje springen. De groep kinderen wordt in twee of meerdere teams verdeeld. Elke speler krijgt een heliumballon met een lintje waar een gewichtje aan vast is gemaakt. Eén meter voor de startstreep van elk team wordt een extra ballon geplaatst. Als het startsignaal is gegeven, springt de eerste speler van elk team zo snel mogelijk over de 1e heliumballon heen. Vervolgens plaatst deze op ongeveer één meter voor de eerste ballon. De speler loopt zo snel mogelijk terug naar de groep en tikt de tweede speler aan. Deze speler springt zo snel mogelijk over de twee ballonnen heen en legt zijn/haar ballon weer ongeveer één meter voor de tweede ballon. Dit gaat net zolang door, totdat ieder kind van de groep zijn/haar eigen ballon in de rij hebben gelegd. Tot slot springt de hele groep over de hele rij ballonnen heen en passeert de finish. Het "complete team" dat als eerste over de finish komt, heeft dit spel gewonnen.

Speurtocht spel
Een gewone speurtocht wordt speciaal, wanneer je heliumballonnen gebruikt voor het geven van aanwijzingen. Je schrijft of tekent een aanwijzing op een klein stukje papier. Deze aanwijzing stop je in de, nog niet opgeblazen, ballon. Om een aanwijzing te verkrijgen moeten de deelnemers de ballonnen opspeuren en lek prikken. Je kunt de ballonnen ergens aan bevestigen of je gebruikt een gewichtje dat je aan het lintje (bijvoorbeeld een steen) vast maakt om hem op de plek te houden waar jij deze wilt.

Trefbal
Dit Trefbal lijkt heel veel op het gewone trefbal. Er is echter één groot verschil, want bij dit spel wordt er met schuimrubberen ballen op de ballonnen gegooid in plaats van personen. Voor elke speler worden 5 ballonnen opgeblazen. Aan deze vijf heliumballonnen worden lange linten vastgemaakt, zodat de tros van vijf eenvoudig aan de achterkant van de spelers vastgemaakt kan worden(broek, riem). Met schuimrubber ballen, proberen de spelers die van de tegenstanders te raken. Worden ze geraakt, dan is de desbetreffende speler af en moet deze het spel verlaten. De ballen mogen natuurlijk worden geblokt of afgeweerd. Degene die als laatste overblijft is de winnaar van dit spel.

Prik spel
Bij het "prikspel" is het de bedoeling om de ballonnen van je tegenspelers lek te prikken. Er worden evenveel opgeblazen dan het aantal spelers dat deelneemt aan het spel. Aan elke ballon komt een lint. Elke speler schrijft zijn of haar naam op een ballon. Alle ballonnen met daarop de namen van de deelnemers, worden samengevoegd tot één tros. Elke speler kiest om de beurt een ballon uit de tros, door het uiteinde van één van de linten uit de complete tros heliumballonnen te trekken. Degene die wordt gekozen wordt lek geprikt en degene die als laatste overblijft is de winnaar van dit spel.

Het mijnenveld spel
Het "mijnenveldspel" is geschikt voor jong en oud. Het is bijvoorbeeld een passend spel voor een teambuilding sessie, want je moet namelijk samenwerken en communiceren met dit spel.
Baken een ruimte af van ongeveer 10 x 10 meter, bij voorkeur een grasveld. Verdeel de groep in tweetallen. Maak voor elk tweetal drie vlaggetjes( simpel te maken met een rietje met een stukje papier). Schrijf hierop de namen van het groepje. Blaas ze op en bevestig hieraan een lintje van ongeveer een meter met een gewichtje. Verspreid ze en de vlaggetjes(door iemand die niet aan het spel deelneemt) over het speelveld. Elk tweetal bestaat uit een gids en een loper. De gids staat buiten het "mijnenveld" en loodst door middel van aanwijzingen de geblinddoekte loper naar de vlaggen. De loper mag onderweg niks aanraken. Doet hij/zij dat wel, dan moet de loper alle, tot dan toe verzamelde, vlaggen op die plek in de grond steken en opnieuw beginnen. Het tweetal dat alle vlaggen heeft verzameld en zonder schade of schande het "mijnenveld" heeft doorkruist, is de winnaar van het spel.

Vingerverven
Het meest simpele wat je kunt doen is "vingerverven". Kinderen vinden het vaak erg leuk en zijn er geruime tijd zoet mee. Het enige wat u hoeft te doen, naast de aanschaf van heliumballonnen, is het kopen van vingerverf. Geef de kinderen een opdracht mee. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de aarde, een gezicht of een monster op de ballonnen verven. Bij kinderen vanaf ongeveer 9 jaar is het leuk om er een soort wedstrijd van te maken. Degene die zijn ballon als mooiste heeft geverfd, wordt door de jury uitgeroepen tot winnaar.

Poppentheater
Het "poppentheater" is een creatief, educatief en zeer vermakelijk spel. Door middel van verf, stickers, plakkers en stiften creëren de kinderen zelfbedachte karakters van hun ballon. Zodra iedereen zijn/haar creatie klaar heeft, wordt er gewerkt aan een toneeldecor of een poppenkast. Vlak voor- of nadat het toneel klaar is, kan met de hele groep in hoofdlijnen een script bedacht worden. Hierna kan het poppentheater beginnen. Iedereen speelt het toneelstuk met zijn of haar eigen creatie. Deze activiteit zal tot grote hilariteit leiden.

Spookballonnen
"Spookballonnen" zijn ideaal bij een griezelig kinderfeestje of als decoratie bij Halloween. Je blaast, bij voorkeur witte op. Vervolgens maak je er een lintje aan vast. Van crêpepapier knip je zeven of acht stroken van drie cm breed en vijftig cm lang. Deze stroken bevestig je aan de bovenzijde, zodat de stroken naar beneden hangen alsof het dikke haren zijn. Tot slot teken je een eng gezicht pookballon is klaar. Hang ze op de juiste plek op en Knip nog even het lint af, zodat deze aan het plafond hangt en niet meer weggehaald kan worden.

Het Ga voor goud spel"
Het "ga voor goud spel" is met name geschikt voor de wat jongere kinderen. Het is een leuk spel om bij kinderfeestjes te doen. Je kinderen gaan zogenaamd als echte schatzoekers op pad.
In één of meerdere, die nog niet zijn opgeblazen, stop je een lichtgewicht muntje of snoepje. Bij voorkeur ingepakt in goudkleurig folie. Je blaast alle op en bevestigt er een lintje aan. Speel je het “ga voor goud spel" buiten, dan dien je gewichtjes aan de helium ballonnen te bevestigen. Op deze manier vliegen de ballonnen niet weg. Vervolgens worden ze door de kamer of over het speelveld verspreid en de kinderen gaan op zoek naar de ballon(nen) met de schat. Heeft een kind de schat gevonden dan moet de betreffende lek geprikt worden. Degene die de schat of de meeste schatten gevonden heeft, is de winnaar.

Als hete luchtballon
Zoals de naam al zegt, maak je bij dit spel van een heliumballon een "hete luchtballon". Het is een bezigheid waar je kinderen uren mee zoet kunnen zijn. Het maken van een hete luchtballon op deze manier, is zelfs voor volwassenen een uitdaging en het kan een leuke activiteit zijn om tijdens een teambuildingsdag te doen. Door middel van lint, bevestig je er een licht plastic bekertje aan. Je doet dit door een gaatje in de bodem van het bekertje te maken en vervolgens het lint hier doorheen te rijgen. Het lint dien aan de bovenzijde van een ballon vastgeplakt te worden. Jij of je kinderen kunnen de ballon en beker naar harte lust versieren met stiften, verf of stickers, om er vervolgens wedstrijdjes mee te spelen. Zo kun je de bekertjes bijvoorbeeld vullen met wat zand of een beetje water. Zodra dat gedaan is, zet elk kind zijn of haar ballon op de grond. Degene die er het langste over doet om het plafond te raken, die wint de wedstrijd. Het is dus erg belangrijk om de hoeveelheid zand of water goed af te stemmen op de ballon.

Ringwerpen, voor binnen en buiten
Het "ringwerpen" is even leuk als simpel. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een variant op het oudhollandse ringwerpen. 
Je blaast de helium ballonnen op en bevestigt er een lintje met een gewichtje aan. De ballonnen worden over het speelveld verspreid en er wordt een grens(lijn) getrokken, van waarachter de ringen om de helium ballonnen heen gegooid moeten worden. Als je geen ringen hebt, kun je ook ballen gebruiken om tegen de ballonnen aan te gooien.

Schutters gereed?! Vuren maar!
Het “Schutters gereed?! vuren maar spel", is een activiteit wat het beste buiten gespeeld kan worden bij warm weer. 
Span een horizontale lijn over de grond, die dient als eindpunt. Er worden twee ballonnen gevuld. Bevestig aan elke ballon een lint van drie meter lang. De twee worden vervolgens met het uiteinde van het lint op twee en een halve meter van het eindpunt aan een tentharing op de grond bevestigd.De groep wordt in twee teams. Beide teams worden uitgerust met waterpistolen. Beide teams vuren water af. Het team dat het voor elkaar krijgt om de ballon tot over de eindstreep te schieten heeft gewonnen 

De fluitjesrace
De "fluitjesrace" is uitermate geschikt om op kinderfeestjes te doen. Alhoewel het spel ook prima binnen gespeeld kan worden, raden wij toch aan om de activiteit buitenshuis uit te voeren. 
Voordat de ballon wordt opgeblazen, stop je een fluitje in elke kleur. Van elke kleur vul je een gelijk aantal. Aan al deze bevestig je een lint met een gewichtje, zodat de ballon op zijn plaats blijft. Er zijn evenveel teams als kleuren ballonnen. Als team moet je een serie met dezelfde kleur ballonnen kapot maken, door erop te stampen of erop te gaan zitten, Probeert elk team hun fluitje te vinden. Het team dat als eerste op hun fluitje blaast, is de winnaar van het spel.

Dans op muziek
Een leuke variant op stoelendans is de "dans op muziek". 
De kinderen gaan in een grote cirkel zitten. Eén kind krijgt een heliumballon met een lintje.
Als de muziek start, geven de kinderen de ballon door, met de klok mee.
De persoon die de radio bedient, stopt de muziek op een onverwacht moment. Het kind da op dat moment de ballon in handen heeft, is de verliezer van dit spel en moet de groep verlaten.

Een leuke variant op het aloude tikkertje
Tikkertje....wie kent het niet?! Voor deze variant heb je heliumballonnen nodig. 
Laat de kinderen in een grote cirkel zitten. Elk kind heeft er eentje met een lintje. Het lintje wordt aan de broek of jurk geknoopt.
Het kind dat de tikker is "de vos", loopt aan de buitenkant van de cirkel en tikt tegen de ballonnen aan. Bij elke ballon zegt de tikker "kip".
Wanneer de tikker tegen een ballon slaat en hard "vos" roept, dan begint de tikker te rennen rent om de cirkel heen.
Het kind springt op en moet de ballon aantikken van "de vos". Als het kind de ballon van de "de vos" te pakken krijgt is deze af. Als het kind de ballon niet te pakken krijgt voordat "de vos" op zijn plaats zit, dan moet het kind weer op zijn plaats gaan zitten en begint het spelletje opnieuw.

Helium ballonnen kopen